Wednesday, December 15

terjah!

      Hari nie aku sajelah selongkar almari mama kat dapur..tibe-tibe bole pulak ternampak minah nie...agak berumur gaya nyer serta tak padan dengan zaman....rase teruje pun ade..sebab dah lame tak nampak die...umur die lebih kurang macam nenek aku jugak...tidak perlulah  diberitahu umur nenek aku berape, sebab nenek aku masih hot..minah comel tu adalah Seterika Lama (old hot iron)..


  sebelum ke'famous'an seterika elektrik, bende nie lah yang nenek aku usung pagi-pagi buta  semata-mata untuk gosok baju sekolah anak-anaknyer..beratnyer bukan main, mengalahkan 2 kilo peket gula mak cik gayah Oi..boleh ketat  urat sendi kalau mengangkatnyer hari-hari...oh ya, badan seterika nie 99.9% tembaga, lagi 1% peratus tu cari sendiri ye..

Kehebatan, dan Kebengangan Seterika ini
  1. tidak  menggunakan tenaga elektrik, tiada wayar yang terbelit-belit.
  2. menguji kesabaran dan memerlukan kepantasan bagi menggelakkan baju bertompok kehangusan
  3. tidak memerlukan sijil dari SIRIM
  4. mudah panas, makin mudahlah tangan bertukar rupa kemerahan
  5. agak berat dan menyusahkan diri untuk membentuk side-side yang diinginkan
  6. mata mudah merah seperti mata binatang hendaknya akibat serbuan asap bara arang
  7. memerlukan perhatian yang lebih agar baju tidak terbakar dan menyesal dikemudian hari

 ok lah, lepas nie aku nak tunjuk pulak step-step sebelum bergaya manja dengan seterika yang comel nie..sebelum tu, anda perlulah membakar arang atau ape-ape sajelah untuk mendapatkan bara yang membara. asalkan panas sudahlah agar baju yang digosok nampak lebih bergaya dan mudah mesra pelanggan.



setelah bahan-bahan yang diinginkan dibakar mesra , first, cabutlah cangkuk yang tersemat erat di atas muncung seterika tanpa rasa was-was  kerana seterika tu masihlah sejuk dan selamat untuk dipeluk. buka seterika dengan rasa kagum..seterusnya, masukkan bara arang yang masih panas atau ape-ape aje dengan penuh  hemat tanpa rasa ragu-ragu...

   pastikan bara yang dimasukkan kedalam seterika tidak terlalu banyak kerana membazir amalan syaitan. tutuplah seterika dan cangkukkan balek...nanti tak pasal-pasal ade seekor dua bara melompat girang kat atas baju..okeh..siap!


9 comments:

camior said...

ha ha
hot laa setrika nie..
npe x tag sekli gmbor nenek ko..

alexa yussida said...

woah...
antik
classic

hans said...

wah
simpan weih
nanti lama2 harga mahal tu
susah nak jumpa seterika antik macam nih skrg

P/S : Kenapa Nama Awak Macam Nama Perempuan?

mailittleart said...

old skool ! bru vintage~ esok try gosok bju skola ! mesti syok punye ! ;)

eziatulsyahirah said...

dulu mase skolah slalu gune seterika ni time xde elektrik! hahax

AMir Izzat said...

haha...nenek aku ada gak benda nie..ak xpernah try..best tak?kuang3

nza said...

seterika klasik ni mmg susah dh nk dpt skrg....

A.D.A.M. said...

Huih. Penat guna seterika ni. Peluh2.

E.d.Y said...

antik tu...simpan elok2..buat anak cucu kita tgk nnt..dieorg mesti jakun